Държавната петролна компания ще бъде закрита, като законопроектът за това ще

...
Държавната петролна компания ще бъде закрита, като законопроектът за това ще
Коментари Харесай

Нинова: Скоро закриваме Държавната петролна компания

Държавната петролна компания ще бъде закрита, като законопроектът за това ще бъде внесен скоро в Народното събрание. Това заяви пред отрасловата парламентарна комисия вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Тя е и принципал на ДПК.

Закриването на Държавната петролна компания беше записано в съдружното съглашение на ръководещите четири партии - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и  " Демократична България ".

ДПК беше основана през 2020 година по концепция на някогашния министър председател Бойко Борисов. Намерението му беше страната да построи верига бензиностанции, които да продават горива с минимална надценка и по този начин да въздействат на ценовите равнища в частните обекти.

Друга задача на дружеството беше да поддържа държавните запаси и военновременни ресурси от петрол и нефтопродукти, както и да построява петролни бази за предпазване на запаси и ресурси от петрол. В бюджета за предходната година бяха заложени 50 млн. лева за ДПК, а прогнозата беше в бъдеще тази сума да падне до 30 млн. лева на година. В същото време не е известно държавното сдружение да е свършило работа, която да дава отговор на финансирането.

Според Нинова тематиката за съхранението на запасите на горива остава отворена. " Фирмите са задължени да съхраняват ресурси с горива, само че поради занижен надзор, не всички извършват това свое обвързване ", сподели тя.

Обсъжда се вариант държавата да купува и съхранява горивата, за което има задоволително терени, а задължените по закон компании само да й заплатят количествата. " Така ще бъде обезпечено, че запасът и военновременните ресурси ще са попълнени ", сподели Нинова.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР